Blog

Ποιο Καλάμι Ψαρέματος να Αγοράσω;

Ποιο Καλάμι Ψαρέματος να Αγοράσω

Χαιρετώ τους φίλους και αναγνώστες! Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μια συχνή ερώτηση που αφορά το Καλάμι Ψαρέματος! Ποιο Καλάμι Ψαρέματος είναι το καλύτερο; Πώς λέγεται ώστε να το αγοράσω και να κάνω μια πολύ καλή επένδυση αγοράς ώστε με ένα καλάμι να κάνω όλα μου τα ψαρέματα ή τουλάχιστον όσο μπορώ περισσότερα; Ας το δούμε αναλυτικότερα!

Ποιο Καλάμι Ψαρέματος να Αγοράσω

Δεν είναι λίγες οι φορές που έρχομαι αντιμέτωπος με την ερώτηση ‘’τι καλάμι να αγοράσω‘’. Η αλήθεια είναι ότι έρχομαι αντιμέτωπος με την αλήθεια και την πραγματικότητα απέναντι στους μύθους! Ας το δούμε λίγο να καταλάβουμε τι εννοώ. Πίσω από ένα σοβαρό καλάμι κρύβονται ατελείωτες ώρες μελέτης και δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες από επιλεγμένους ψαράδες των εταιριών.

Αν ψαρεύουμε καλαμάρια θα χρειαστούμε μια ευαίσθητη μύτη ώστε σε πρώτη φάση να μην καταλάβει το καλαμάρι την παγίδα και νοιώσει αντίσταση αν τσιμπάει νωχελικά και σε δεύτερη φάση να είναι μαλακό, τόσο ώστε να μην κοπεί το πλοκάμι σε κάποιο μεγάλο θήραμα που έχει πιαστεί από το ένα πλοκάμι. Αν ψαρεύουμε από την ακτή όμως θα χρειαστούμε και λίγο μεγαλύτερο στέλεχος και ποιο δυνατό ώστε εκτός των παραπάνω να μπορούμε να ρίξουμε την καμαριέρα μας όσο τον δυνατόν πιο μακριά!

Ποιο Καλάμι Ψαρέματος να Αγοράσω

Αν κάνουμε spinning οποιαδήποτε μορφής ή lrf ή shore jigging ή οτιδήποτε άλλη τεχνική θα χρειαστούμε αντίστοιχα ένα καλάμι να μπορεί να ‘’πετάξει’’ τον πλάνο μακριά και να νοιώθει ανάλογα το τεχνητό, για να του δώσει ζωή και αναλόγως να συμπεριφερθεί άψογα όταν πιάσουμε ένα θήραμα. Γιατί μπορεί ναι μεν να δουλεύει όμορφα τα τεχνητά αλλά να υστερεί στην διαχείριση του θηράματος για να μη μας ξεκαρφωθεί.

Αν θέλουμε από βάρκα να κάνουμε κάποια μορφή τεχνικής όπως slow jigging ή tai rubber ή να ψαρέψουμε με ζωντανό ή νωπό ή σιλικόνες ή να κάνουμε ακόμα και συρτή με μολύβι φύλακα αντίστοιχα θα χρειαστεί να δούμε τις παραμέτρους ώστε να πάρουμε το μέγιστο του καλαμιού που αγοράζουμε.

Ένα καλάμι του slow ή του tai κατά την ταπεινή μου άποψη έχει άλλες παραβολές από αυτές του ζωντανού και του νωπού. Γιατί στηρίζονται σε μια βάση 80% να δουλέψουν το τεχνητό ψαράκι μας και να του δώσουν ζωή ώστε να χτυπήσει κάποιο θήραμα και σε δεύτερη φάση έρχεται το κάρφωμα που αυτό στηρίζεται περισσότερο στον παράγοντα πολλά αγκίστρια ειδικά και πάρα πολύ αιχμηρά ώστε με την επίθεση να καρφωθούν πιο εύκολα στο στόμα και σε άλλα μέρη του σώματος μιας και λειτουργούν σαν πολυάγκιστρα!

Ενώ αντίθετα στις τεχνικές με ζωντανό ή νωπό χρειαζόμαστε ευαισθησία μόνο στη μύτη του καλαμιού και μετά ένα δυνατό στέλεχος για να καρφώσουμε το ψάρι και να μπορέσουν να διαπεράσουν τα δυνατά αγκίστρια της αρματωσιάς τα δυνατά σαγόνια και κόκκαλα  του ψαριού!

Ποιο Καλάμι Ψαρέματος να Αγοράσω

Κάπως έτσι βλέπουμε σε λίγες γραμμές πως αποκλείεται με ένα καλάμι να κάνουμε τα πάντα σε ακτή ή βάρκα. Μπορούμε όμως μέσα από τις εμπειρίες μας να προτείνουμε κάποιο καλάμι ώστε να καλύψει τουλάχιστον μία ακόμα τεχνική π.χ. με καλάμι spinning μπορούμε να κάνουμε και λίγο eging ή με καλάμι για συρτή με μολύβι φύλακα μπορούμε να κάνουμε ψάρεμα εκτός από ζωντανό ή νωπό να κάνουμε και ζόκα ή ψάρεμα με σιλικόνες! Με καλάμι του tai rubber μπορούμε να κάνουμε και καθετή για καλαμάρια ή καθετή γενικότερα με δόλωμα γαρίδα ή σκουλήκι.

Ποιο Καλάμι Ψαρέματος να Αγοράσω
Βλέπουμε ότι υπάρχουν περιορισμοί και για να πάρουμε το 100% του καλαμιού, σε κάθε τεχνική χρειαζόμαστε ένα καλάμι. Αλλά σε γενικές γραμμές σας έδωσα να καταλάβετε πόσο δύσκολο είναι να επιλέξουμε ένα καλάμι. Φανταστείτε ότι μερικές φορές ακόμα και αν θέλουμε ένα καλάμι για μια τεχνική αν δεν απευθυνθούμε στον κατάλληλο άνθρωπο να μας δώσει το καλάμι με τα σωστά χαρακτηριστικά για το δικό μας ψάρεμα και τρόπο, τότε υπάρχει περίπτωση να μην παίρνουμε το 100% του καλαμιού!
Π.χ. φανταστείτε ένα καλάμι να θέλουμε να ψαρέψουμε με τεχνητό και το καλάμι να ΄΄κρεμάει΄΄ όταν τραβάμε το τεχνητό ή να κάνουμε ζόκα και το καλάμι να είναι κούτσουρο και να ξεκαρφώνονται ψάρια μικρότερα από 3 κιλά που είναι επιπόλαια πιασμένα! Επομένως πιστεύω ακράδαντα ότι η αγορά ενός καλαμιού για το ψάρεμα μας είναι ίσως ή πιο δύσκολη και σοβαρή κίνηση ενός ψαρά! Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας! Ραντεβού στο επόμενο άρθρο! Να είστε καλά και πάντα χαρούμενοι!
Ποιο Καλάμι Ψαρέματος να Αγοράσω

Εσείς τι καλάμι ψαρέματος χρησιμοποιείτε; Αφήστε μας από κάτω το σχόλιό σας!

Κοινοποιήστε στα social

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *